Retinopatia diabetica

Este o afectiune redutabila care, netratata la timp, poate duce la orbire. Retinopatia diabetica este o boala a vaselor de sange ale ochiului si apare la aproximativ 10 ani de la DEBUTUL DIABETULUI. Atentie, NU de la diagnosticarea lui, care de multe ori este una tardiva deoarece boala este multa vreme asimptomatica.

Astfel, boala apare in general la diabeticii insuficient tratati sau cu raspuns prost la tratament. Pe primul loc se situeaza insa cei care nu respecta regimul alimentar si tratamentul corect al bolii diabetice, avand valori glicemice peste limite maxima admisa. Din acest motiv se recomanda consult oftalmologic de 2 ori pe an in cazul diabeticului compensat (valorile glicemice sub tratament sunt sub limita maxima) si o data la maximum 3 luni in cazul celor cu valori glicemice mai mari. Recomandarile sunt valabile indiferent daca exista sau nu vreo simptomatologie oftalmologica. Desigur, daca apare vreun simptom oftalmologic de orice fel, pacientul diabetic trebuie sa se prezinte de urgenta la consult oftalmologic.

Complicatiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – si regim) sunt de mai multe tipuri. Initial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave pana la pierderea vederii. In stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibila. S-au facut insa pasi mari in chirurgia vitreo-retiniana, cu predilectie in stadiile incipiente, medii dar chiar si mai avansate ale retinopatiei diabetice.

Tratamentele constau initial in aplicatii specifice de laser, injectii intraoculare, cu sanse bune in unele tipuri de hemoragii sau edem macular si interventii chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) in retinopatia diabetica proliferativa. Bineinteles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de baza.

Din pacate, se stie ca diabetul poate genera afectiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarcte miocardice sau in orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot aparea si la ochi, traducandu-se prin scaderi bruste de vedere. Acest simptom trebuie sa trimita pacientul URGENT (in maxim 1-4 ore de la debut !) la consult oftalmologic pentru a se putea lua rapid atitudine in situatia in care este vorba de un accident ischemic ocular. Aceasta afectiune are sanse de recuperare doar in primele 4 ore de la debut. Nu este insa o siguranta nici in aceasta situatie.

Simptome care ar putea sugera unui pacienti diabetic aparitia retinopatiei :

 • « Muste » volante in campul vizual
 • Scaderea vederii (brusca sau treptata)
 • Pierderea partiala a unui sector al campului vizual, chiar si reversibila spontan (spasm vascular cerebral).

Este important ca fiecare om sa isi masoare glicemia cel putin anual iar un eventual diabet sa fie diagnosticat la timp si tratat corect, pentru a nu duce la consecinte ireversibile.

Articole similare:

Dă mai departe, sã ajutãm împreunã!Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

12 comentarii

 • Buna ziua!
  Am cautat cel mai bun loc pentru a posta acest comentariu si nu stiu daca am ales varianta cea mai buna, avand in vedere tema acestui articol.
  Am fost diagnosticat cu miopie cu peste 9 ani in urma. Timp de 3 ani am purtat ochelari. De 5 ani port lentile de contact prescrise de catre doctorul oftalmolog. Aceste lentile le port numai in timpul nopti, iar dimineata, la trezire, le dau jos si le pun in solutia de protectie.
  In ultimele doua-trei luni am inceput sa resimt, aproape zilnic, prurit intens la nivelul ochilor.
  As fi vrut sa stiu ce parere aveti despre acest tip de lentile de noapte.

  Multumesc!

 • Sărut mâinile Doamna Profesor Doctor Monica Pop!

  Sunt un pacient mai vechi, care am discutat cu dumneavoastră pe acest site. Eu am fost extras cu forcepsul la naștere, în prezent, nu mai văd absolut deloc cu ochiul drept, iar cu cel stâng, foarte, foarte slab. Ce să fac ?
  De operat cred că nu se mai poate face nimic la vârsta mea și nu am nici bani. Am absolvit în anul 2015, cursuri de operator de calculatoare cu media 9,50, în speranța de a găsi și eu un loc de muncă, pentru a avea bani. Peste tot am fost respins, la angajare, pentru că nu mai văd. Ce să fac ? Sunt foarte disperat pentru că am și fiica din toamnă intră la liceu și trebuie bani. Are și ea probleme cu vederea. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns. Vă doresc o seară binecuvântată!

  • Trebuie sa precizati diagnosticul oftalmologic actual ca sa va pot sfatui si vederea cu fiecare ochi in parte.

   • Buna ziua, in anul 2006 am fost tratat de toxoplasmoza de catre domnul doctor Benone Carstocea.
    Din data de 20 iulie 2017 am iarasi probleme cu vederea la ochiul stang.
    Am fost la oftalmolog in Buzau, am facut analize pentru toxoplasmoza si au iesit rezultatele urmatoare:
    IgG 250 ui/ml
    IgM 0.057
    Ce trebuie sa fac?
    Doctorul oftalmolog din Buzau m-a trimis de urgenta la Bucuresti la boli infectioase pentru tratament.
    Unde trebuie sa ma duc? Imi trebuie trimitere de la doctorul de familie, sau pot veni fara trimitere?
    Va multumesc.

    • Va trebuie evident trimitere si programare la spitalul de Boli Infectioase Matei Bals de preferinta dr. Chiotan.

     • Va multumesc. Astazi am fost la Colentina la doamna doctor Gabriela Popa. La doamana doctor Chiotan voi merge pe 14 aug.
      Am primit un tratament care momentan nu se gaseste in Romania si il primesc saptamana viitoare din Spania.
      Va multumesc din suflet.

     • Buna ziua.
      In 2014 am fost diagnosticata cu uneita. Am urmat tratament cu tropicamida.yellox si maxidex. In 2015 am fost diagnosticata cu spondilita. Uveita a recidivat. Am fost la dr.oftalmolog la Bacau si Iasi. Din ianuarie 2016 trebuie sa pun picaturi aproape permanent.Cand intrerup tratamentul recidiveaza. Am fost si la dr. reumatolog. Acum am tratament cu sulfasalazidina 4 comprimate pe zi de 5 luni.Dar uveita nu cedeaza. Am facut si injectie intraoculara.
      Va rog sa-mi spuneti ce fac.
      Va multumesc.

      • Recidivele depind foarte mult de seriozitatea tratamentului reumatologic. Trebuie sa gasiti un reumatolog specializat pt ca in mod normal daca spondilita este bine tratata, uveita ar trebui sa recidiveze foarte rar sau deloc.

       • Stimata doamna doctor,
        si sotul meu se confrunta cu o uveita veche de 30 ani,nu s-a descoperit cauza.intre timp a fost operat de cataracta in urma cu 4 ani,si luna trecuta de glaucom.In urma operatiei,cu ochiul stang mai vede 20%.Tensiunea la ochiul cu care mai vede,a scazut f mult,dupa operatie a fost 16,acum e 7,si din ce in ce problema se agraveaza.Ce ne sfatuiti sa facem,doc.care l-a operat spune ca asa se intampla dupa operatie,pierde din vedere.Dar cat,va fi mai rau decat inainte de operatie in scurt timp.mentionez ca cu celalalt ochi nu vede deloc,doar lumina.Tratamentul actual ciclosporina 150mg pe zi si 10 mg prednison.Va multumim

        • Cine a operat? Programati-va cat puteti de curand la dna dr Chiotan, medic oftalmolog la spitalul Matei Bals.

         • Multumesc mult d-na doctor,l-am programat pe sotul la dna dr.Chiotan,sa speram ca mai exista o sansa si pentru el si nu se va cufunda de tot in intuneric.Multa sanatate va doresc si multumiri inca o data ca v-ati aplecat si asupra problemei mele.D-zeu sa aiba grija de noi toti.