Strabismul aparut brusc la adult insotit de diplopie (vedere dubla)

24 Martie 2012, Urgente

Sursa: Flickr

Acest articol este legat si de acesta : http://monicapop.ro/vederea-dubla-diplopia/

Subiectul se refera strict la adultul la care apare brusc un strabism. Acesta se manifesta printr-o deviatie mai mare sau uneori foarte mica a unuia dintre ochi spre nas sau spre tampla. In alte cazuri ochiul afectat nu se mai misca in lateral (mai ales spre tampla), el ramanand in pozitie centrala la incercarea de a misca ochii dreapta-stanga.

Astfel, un ochi se misca normal dreapta-stanga, celalalt (cel afectat) se poate misca spre nas dar apoi ramane fixat pe mijloc, in pozitie centrala, nu se mai misca intr-o parte. Acest tip de strabism se deosebeste de cel aparut in copilarie prin faptul ca este intotdeauna insotit de diplopie (pacientul vede dintr-o data dublu), element foarte greu de suportat de catre cel in cauza. Diplopia determina ameteli, tulburari de mers, de perceptie, anxietate etc).

Pacientul incepe brusc sa vada dublu cand priveste in partea in care s-a instalat pareza. Caci de o paralizie este vorba care, sub tratament corect, disparea in marea majoritate a cazurilor fara a lasa urme. Desigur, depinde si de motivul care a determinat aceasta aparitie brusca a unui strabism la un pacient care pana la momentul respectiv nu avea nici o astfel de problema. Mentiune speciala: indiferent de etiologie (motivul care il determina), aparitia brusca a unui strabism la o persoana adulta care nu avea pana atunci reprezinta intotdeauna o URGENTA!! De remarcat este faptul ca vederea fiecarui ochi in parte nu scade, nu se modifica, ramane ca inainte. Sfatul meu in aceasta situatie, deoarece pacientul vede dublu, este sa isi acopere cu un pansament unul din cei doi ochi, pana la rezolvarea problemei. Vederea dubla apare numai cu cei doi ochi concomitent (neacoperiti) dar daca acoperiti un ochi veti putea vedea normal cu acela.

Cauzele aparitiei bruste a strabismului la adult si a diplopiei ca o consecinta sunt total diferite de strabismul aparut in copilarie datorat unui viciu de refractie si NU ARE NICI O LEGATURA. Motivele care pot determina aparitia brusca a unui strabism la un adult cu vedere dubla sunt:

–          O neuroviroza

–          Un accident vascular cerebral

–          Un traumatism ocular sau cerebral

–          O tumora cerebrala sau orbitara (benigna sau maligna)

–          Unele boli endocrine (cum ar fi boala Basedow) pot determina uneori, mai rar, diplopie

–          Ca si complicatie a anesteziei locale retrobulbare (in spatele ochiului) pentru o operatie oftalmologica (cataracta, glaucom etc)

Cateva cuvinte despre fiecare dintre cauze:

a)      Neuroviroza: orice tip de virus se poate cantona la nivelul nervilor optici (viroze respiratorii, digestive, cu simptome sau nu, boli infectioase virale etc). Uneori singura manifestare a unei viroze este cea oculara si se vindeca sub tratament adecvat.

b)      Accident vascular cerebral minor, care in general NU poate fi depistat cu nici un mijloc de investigatie deoarece este tranzitoriu (trecator) si dispare rapid dar nu si manifestarile pe care le determina. Apare frecvent la diabetici sau la unii pacienti cu probleme de sange sau cardiovasculare (hipercoagulabilitate, fibrilatie atriala, un puseu hipertensiv etc). Se vindeca sub tratament adecvat, asociat cu tratamentul corect al bolii de baza (reglarea glicemiei, HTA etc).

c)       Tumorile cerebrale sau orbitare: pot avea ca prim simptom o diplopie, un strabism aparut brusc sau o ptoza palpebrala (cadere partiala sau completa a unei pleoape peste ochi, care pare inchis). Poate fi vorba de o tumora cerebrala primara, benigna sau maligna, sua o metastaza a unei tumori maligne (cancer) din alta zona a organismului (san, plamani, ficat etc). Poate fi vorba si de un anevrism. Are sanse de vindecare prin interventie chirurgicala uneori insa cu sechele diferite.

d)      Traumatism ocular sau cerebral: Un exemplu edificator in acest sens : am avut o pacienta lovita accidental intr-o piata de un copil cu un cartof. In urma traumatismului, ochiul drept s-a deplasat brusc spre tampla pana la coada ochiului, aparand astfel un strabism divergent extrem (peste 40 de grade) si a ramas in aceasta pozitie. Aspectul era foarte inestetic, aproape ca se vedea numai sclera („albul ochiului”). Tratamentul (piracetam 5/zi, difrarel 2/zi si milgama + exercitii de miscari de lateralitate) a durat 1 an, dar s-a vindecat fara sechele. In toata aceasta perioada, pacienta a purtat ochelari fumurii cu ocluzie (opercul sau lentila mata) pe ochiul drept.

e)      Dupa anestezia locala (retro-oculara) in scopul operatiilor oftalmologice: se poate forma un mic hematom care poate produce acest strabism cu diplopie. Se remite sub tratament in cele mai multe situatii.

 

Tratamentul strabismului aparut brusc la adult cu diplopie secundara:

–          Este in functie de motivul care a determinat aparitia sa

–          Trebuie intotdeauna tratata serios boala de baza (HTA, diabet, tumora, afectiune endocrinologica etc)

–          Tratamentul trebuie indicat de catre medicul neurolog si/sau de catre neurochirurg atunci cand este cazul. Sunt putini medici oftalmologi care pot indica un tratament corect in aceasta patologie.

–          Tratamentul consta in principiu din:

 • Piracetam 4-5 tablete pe zi
 • Un protector vascular (difrarel, mirtilene sau rutin 2/zi)
 • Milgama 2/zi
 • Tratamentul corect al HTA si diabetului, cu aducerea la valori normale, daca este cazul
 • Ablatia (indepartarea) chirurgicala a tumorii sau a anevrismului daca exista. In cazul in care o tumora sau un anevrism reprezinta cauza care a generat acest strabism cu diplopie, nu este indicat tratamentul descris mai sus. Tratamentul va fi cel indicat dupa operatie de catre medicii neurolog, neurochirurg, oncolog si daca este cazul si oftalmolog.

–          Este recomandat controlul oftalmologic la 1-2 luni pana la disparitia simptomelor, cu purtarea opercului pe unul dintre ochi pana atunci.

Articole similare:

Dă mai departe, sã ajutãm împreunã!Share on Facebook31Share on Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

46 comentarii

 • buna ziua
  intr.un sfarsit am reusit sa citesc si eu cate ceva de, diplopie…
  am avut un accident de munca in urma cu trei luni iar in urma acelui accident am ramas cu diplopie adica diagnostic traumatism cranio-facial capilar.
  tratament prescris,milgama,gingoprim,vitamac…
  as dori un sfat….nu stiu care e urmatorul pas pe care ar trebui sa.l urmez…
  trebuie o alta operatie?multumesc

 • Stimata Doamna Doctor,
  In luna februarie a acestui an, mama mea Ignat Maria, nascuta in 1936 domiciliata in Sf.Gheorghe jud. Tulcea, a facut un accident vascular. Fiind la toaleta a facut un efort suplimentar si urmarea a fost o crestere brusca a tensiunii si impresia ca cineva cu lanterna i-a aprins lumina brusc in ochi. De atunci a inceput sa vada dublu cu ochiul stang.Medicul din localitate i-a dat trimitere la Spitalul de Neochirurgie din Iasi unde a fost internata in perioada 8-19 martie. Mentionez ca acest ochi a fost operat de epitelion sub canalul lacrimar la Sp.Militar Bucuresti in urma cu 3 ani.Pentru moment nu gaseste foia de externare de la Iasi, dar la iesirea din spital i s-au prescris urmatoarele medicamente pentru stimularea circulatiei periferice a creierului: sermion, Magne B6, bilobil. Tot la Iasi a fost consultata la o clinica de Oftalmilogie unde i s-au prescris ochelari speciali care isi schimba culoarea in contact cu razele solare. Nu este multumita de acesti ochelari fiindca atunci cand iese afara are impresia ca cineva ar focaliza razele solare catre ochii ei cu o oglinda.Tot atunci i s-a prescris autobioptal dizolvat cu o fiola de B12. Vitamina B12 se doreste sa fie impotriva lacrimarii dar ochii ii lacrimeaza in continuare si uneori o ustura ambii ochi. In pozitia in picioare daca incearca sa inchida ochiul drept, cu care vede normal, se dezechilibreaza. In aceasta situatie v-as fi recunoscator daca mama mea ar fi consultata de dumneavoastra. Ce ar trebui sa fac? Va multumesc cu mult respect si consideratie.

 • Buna seara,
  Am 29 de ani,sunt din Bucuresti si am fost diagnosticat u exoforie decompensata ambii ochi, in urma Unor episoade scurte de diplopie.Am primit reteta de ochelari cu prisma( 6DPBO20) si mi s-a recomandat interventie chirurgicala.Nelamurirea mea este daca mai are rost sa incerc corectarea cu ochelari sau ar fi mai bine sa ma operez.
  Multumesc

 • Stimata doamna doctor,

  Am 28 de ani si sunt din Brasov. Va contactez in legatura cu diplopia si cauza acesteia in cazul meu.
  Mentionez ca am constatat aparitia diplopiei verticale binoculare la ochiul drept in anul 2009 (obiectele apar dublate cand privesc la distanta). Diplopia este constanta, reusesc sa imi derulez activitatile zilnice deoarece la ochiul drept am ambliopie in urma necontinuarii exercitiilor recomandate dupa operatia de strabism pe care am avut-o la 3 ani (dioptria la OD este de +3.5). Diplopia imi cauzeaza reale probleme de regula la finalul zilei de munca (minim 8 ore pe calculator fara posibilitatea pauzelor) sau dupa perioade indelungate de utilizare a calculatorului. Ochiul afectat este dureros, simt muschiul efectiv blocat, am dureri de cap, stare generala de oboseala si uneori si ameteli, uneori dupa ce ochii stau fixati mai mult timp, am senzatia ca pentru o secunda se misca imaginile in plan vertical, uenori pe fondul oboselii ochiul operat deviaza foarte putin in lateral. Per ansamblu, disconfortul cel mai pregnant e de natura oculara si oboseala

  In 2009, imediat dupa aparitia diplopiei am efectuat urmatoarele analize:
  – examen oftalmologic (fund de ochi normal, OS -1,25, OD +3.5 cu cilindru, astigmatism, strabismul nu a recidivat, toti medicii care m-au consulgtat pana acum considera ca a fost facuta foarte bine);
  examen clinic neurologic – negativ;
  RMN nativ cerebral – negativ;
  analize de sange: proteina C reactiva, anticorpi antinucleari, evaluare hormoni tiroidieni – toate negative;
  Mentionez ca s-a acordat foarte mare atentie excluderii tuturor cauzelor posibile deoarece mama mea sufera de scleroza multipla. Concluzia medicului oftalmolog care a investigat cazul, a fost ca – in absenta unor boli de tiroida, boli neurologice, boli autoimune, examen oftalmologic normal – vederea dubla pe care o am a fost prezenta tot timpul dar am constientizat-o abia in 2009.

  In 2012, fondul unei stari extrem de accentuate de oboseala existenta de peste 3 luni, asociata cu ameteli, migrene si parestezii m-am adresat unui medic generalist, care a constatat si prezenta nistagmusului vertical la ambii ochi. Ca atare am efectuat urmatoarele analize:
  analize de sange , care au iesit negative / in limite normale: toxoplasmoza, citomegalovirus, crioglobuline, Anticorpi ANTI-HTLV, complement c3c, c4, pANCA, Anticorpi Antinucleari, Anti-TPO, Creatinina serica, Fosfataza alcalina, Creatinina proteinelor serice, gama-glutamiltransferaza, GOT, GPT, potasiu seric, IgA, IgG, IgM, IgE, proteina C reactiva, Ag Hbs, Anti Hvc, electroforeza proteinelor serice;
  examen clinic neurologic, normal;
  RMN cu substanta de contrast: normal

  In acest context exista vreo posibilitate ca sursa diplopiei sa nu fie una neurologica? In acest caz exista tratament? Ce as putea face pentru a reduce disconfortul vizual si oboseala accentuata? Ar ajuta reducerea numarului de ore petrecute in fata computerului? Puteti sa imi recomandati un medic oftalmolog din Brasov cu competenta pe asemenea cazuri? Daca timpul va permite as putea veni si la Bucuresti la dumneavoastra pentru un consult.

  Va multumesc foarte mult si va doresc o zi cat mai placuta!

  • Nu reduceti timoul petrecut la calculator. Dupa parerea mea, este clar strict neurologic, nu am nici un dubiu. Programati-va la cabinet la dl Profesor Bajenaru sau la dna Profesor Cristina Panea, neurologi.

   • Va multumesc foarte mult pentru suportul oferit prin intermediul acestui blog si pentru munca pe care o depuneti! Am reusit sa iau legatura cu cabinetul doamnei profesor Panea si am programat o consultatie. O zi frumoasa!

 • buna ziua
  m-am nascut cu strabis la ambii ochi, am purtat ochelari pina la virsta de 13 ani , apoi am fost operata de domnul doctor Vasinca de la Clu, operatie foarye reusita . ochelari nu am mai purtat pina la virsta de 40 ani, acum am 51 ani si de un an ma trezesc diminieata si am momente cind vad dublu, nu tot timpul, apoi ma concentrez si revin la vederea normala , va rog sa-mi spuneti ce e de facut. va doresc cele bune si numai sanatate

  • In primul rand vreau sa stiu daca purtati permanent ochelarii adecvati varstei si vicului de refractie cu care v-ati nascut si care a generat acest strabism. Daca nu, este normal sa aveti tot felul de fenomene neplacute.

 • Buna seara,
  In luna iunie a acestui an sotul meu a avut un accident prin cadere de la inaltime :cu traumatism cranio-cerebral, fractura de baza de craniu, leziune de nerv facial.La iesirea din coma(indusa)apare o pareza faciala dreapta,ochiul sting cazuta pleoapa.Cind poate sa deschida ochiul sting constata ca vede dublu cu ochiul drept. Ochiul drept s-a deplasat foarte aproape de nas se poate misca sus-jos dar inspre dreapta aproape insesizabil.Tratamentul neurologic urmat este : Milgama 3×1,actovegin 2×1,tiogama 2×1, medrol(1 luna de zile 3×1), 10 zile pe luna Cerebrolizin inj 10ml, extract de afin.Ochiul drept fiind foarte uscat administram la recomandarea unui oftalmolog Lacryvisc gel si acoperim ochiul de aproape 2luni cu ocluzoare sterile pentru a nu se inrosi ochiul si pentru a putea vedea normal doar cu ochiul sting.Va rugam sa ne spuneti daca tratamentul este corect, si daca se va putea recupera in totalitate ochiul drept. Mentionez ca daca descopera ochiul drept si il acopera pe cel sting , nu poate aprecia corect distantele si vede in ceata.Va rugam sa ne ajutati cu o indrumare,cu un licar de speranta.Va multumim mult.

  • Este necesara blefarorafia la ochiul cu pareza, urgent.

  • Buna ziua, ma numesc Sorin,am suferit un accident un accident la fel de asemanator,( cadere de la inaltime)Exact asa, la iesirea din coma (indusa) apare o pareza faciala totala, ochiul drept este foarte aproape de nas,ochi stang este la mijloc,nu se pot face miscarile de lateralitate la ambii ochi ,lipsa auz partea dreapta,lacrimare ochi stang , glanda salivara nefunctionala( acum a mai revenit) pleoapele s-au corectat. Tratamentul neurologic este – Actovegin , Cerebrolizin injectabil 10 zile pe luna ,epinerv 1/zi, revitanerv 1/zi, thealoz duo , si artelax nighttime gel pentru ochi,quixx pentru nas, deja am 6 luni de la tratament, recuperare exista la pareza faciala, dar la ochi nici un semn , doar glanda lacrimara a devenit mai buna. Va rog sa ma indrumati si pe mine cum as putea proceda cu o recuperare la ochi. Va multumesc.

 • Buna ziua!

  Ma numesc Ciprian 28 ani ,am fost pacientul dumneavoasta la varsta de 4-6 ani cu o problema din nastere si o lovitura, am fost operat de stabism si un fel de cataracta la OS de domnul Boeras. Am fost la control si am toate analizele scanate.
  Va rog frumos sa-mi spuneti adresa dumneavoatra de mail sau unde pot sa va trimit analizele si amanunte legate de aceasta problema .
  La OD vad musculiote, puncte si am luat vitrooxigen la recomandarea doamnei doctor dupa controlul amanuntit la oftalmologie dar tot imi mai apar.
  Multumesc!
  O zi buna!
  Astept raspunsul dumneavoastra.

 • Buna ziua, va scriu in legatura cu o problema pe care am inceput sa o iau serios in considerare de-abia de cateva saptamani. De destul de mult timp (ani) cand privesc drept in fata vad dublu, cu precizarea ca cele doua imagini nu sunt identice ca intensitate, adica imaginea ochiului drept este mai puternica iar cea a ochiului stang este mai slab, pe aceasta reusesc sa o ignor. De asemenea pentru tot ce privesc de aproape nu am nicio problema, necazul incepe in cazul in care ma uit drept la TV, PC sau in departare. De asemenea in momentul in care privesc imagini sub nivelul ochilor nu am probleme, iar daca atunci cand receptionez imagini duble misc capul pe spate imaginea se regelaza. Am fost la un oftalmolog care mi-a spus ca nu am nicio problema, dar ca am ochii obositi ca urmare a muncii intense la calculator (8 – 9 ore pe zi). Insa o sa mai cer o opinie de la un alt oftalmolog si o sa ajung si la un neurolog, dar mi-ar prinde bine si un sfat de la dumneavoastra. Multumesc !

 • Buna seara!am si eu o problema.
  acum 2 ani si jumatate am fost operat de tumora benigna
  operatia a reusit si merg la control odata la 6 luni
  mereu rezultatul este foarte bun,nu au aparut complicatii
  dar din luna martie a acestu an am inceput sa am probleme cu vederea dubla
  am observat ca se manifesta cel mai mult la efort
  nu foarte des,dar parca vad o usoara margine pe langa obiecte,mai ales la cele luminoase
  la oftalmologie s-a vazut ca am ceva si m-au trimis la spitalul unde am fost operat
  am facut un CT,dar rezultatul nu a fost inca citit,astept dupa sarbatori sa merg din nou sa aflu rezultatul
  credeti ca se poate remedia aceasta problema?
  va multumesc!

 • In anul 2001 am avut un accident vascular peste care am trecut relativ usor, fara operatie sau coma, pentru care ii multumesc d-nului dr Bajenaru.
  La verificarea medicala dinaintea externarii s-a constata diplopie,cauzata de ochiul drept Recomandat exercitii, dar nu au fost eficiente si in plus a aparut preoza palpeolara la acelasi ochi, M-am prezentat la medic neurolog in Pitesti, care mi-a recomandat Kinetoterapie, de asemenea fara efect.Stiu ca pteoza poate fi remediata chirurgica, dar de ce sa fac opratie daca diplopia mai rau ma va incurca ?
  Astept sfatul dumneavoastra !
  Cu stima
  D.Golesteamu

 • Buna ziua
  Acum 5 ani am facut o sedinta de gamma knife pt o tumora intraoculara la OS (suspect melanom). Totul a decurs bine, doar ca am ramas cu sindromul ochiului uscat (folosesc Hyabak si lentila terapeutica) si cu o vedere foarte slaba, din cauza careia am dezvoltat un strabism pe care l-am operat acum 2 luni.
  Problema este ca, desi a fost prima interventie de gen si au fost operati doi muschi, ochiul inca nu s-a deschis complet si prezinta roseata mai ales in coltul interior. Este normal acest lucru si are vreo legatura vindecarea greoaie cu sindromul ochiului uscat ? Dupa consultatia de 1 luna, mi s-a dat Uniflox, dar nu am observat imbunatatiri.
  Multumesc

  • Prefera, sa ma intrebati inainte! Eu nu as fi operat de strabism un asemenea ochi. Poate starni probleme. Cine v-a operat?

   • Doamna dr Andreea Ciubotaru care mi-a spus in urma investigatiilor ca pozitionarea initiala a tumorii si cicatricea care a ramas nu impiedica efectuarea operatiei de strabism. Fiind un caz mai special, este acesta motivul pentru care la mine dureaza mai mult decat la altii sa-si revina complet ? Mentionez ca si inainte de operatie mai aveam probleme cu roseata ochiului din cauza uscaciunii, mai ales daca nu purtam lentila, chiar daca puneam picaturi (imi apareau filamente pe cornee si ochiul nu mai arata bine si ma supara). Dar de 1 luna am reluat purtarea lentilei.

    • Nu ar fi fost normal ca intr-o situatie atat de dificila sa va adrsati unui medic cu experienta mai mare, sau macar inca unuia?! Parerea mea este ca interventia a fost o mare greseala! Din oacate se intampla si astfel de lucruri in unele clinici private.

     • Chiar daca intrebarea a fost retorica, tin totusi sa va spun ca operatia am hotarat sa o fac dupa aproape 2 ani de cand a aparut strabismul, decizia fiind bine gandita dupa consultatiile de rigoare (am fost si la Spitalul de Oftalmologie, si la Fundeni, si la Spitalul Militar). Am inteles parerea dvs si va multumesc pentru timpul acordat.

 • Buna ziua, doamna doctor! Indraznesc sa va scriu, in speranta ca voi primi un raspuns din partea dumneavoastra vis-a-vis de problema pe care o intampina baietelul meu de 4 si 3 luni care are aceasta problema a migrarii unui ochi catre nas in momentul in care se concentreaza la televizor sau la un puzzle. In momemtul acesta poarta ochelari la indrumarea doctorului care i-a realizat primul consult, dar nu am observat nici o diminuare a migrarii acestuia, dimpotriva mi se pare ca se intampla mai des decat inainte de a purta ochelari. As dori enorm de mult sa va ascult parerea dumneavoastra si indrumarea catre cine si unde sa mergem pentru o investigatie mai amanuntita. Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

 • Buna ziua, stimata doamna doctor Monica Pop. Am o fetita de 5 ani cu hipermetropie mica si strabism usor ochi stang.
  La 1 iunie 2015 avea OD sferic +0.75
  OS sferic +1
  Ex. octoptic VB gr 1 +7 (-2)
  gr 2 +5(-3+10)
  gr 3 normal
  < ODF =5
  OSF=10
  Dupa 7 luni de purtat ochelarii de dimineata pana seara la somn non-stop(i-a acceptat din prima si ii poarta de placere) are:
  OD +1 sferic
  OS +1 sferic
  Ex. octoptic VB gr1 7(-2)
  gr2 5(-3+10)
  gr3 normal
  < ODF=7
  OSF=5
  Mentionez ca in aceasta perioada nu mi s-au recomandat alte exercitii de corectie sau ocluzor. Consultatiile au fost efectuate de dna dr Anca Ciubotaru la spitalul Marie Curie.
  As dori sa va intreb de ce i-a crescut dioptria la ochiul drept in conditiile in care a purtat ochelarii de corectie?
  Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? As dori sa mai cer o parere si sa faca alte investigatii cu aparate de ultima generatie. Poate imi recomandati un dr oftalmolog pediatru sau o clinica anume. Cazurile de hipermetropie MARE sunt des intalnite la noi in familie. va multumesc din suflet pentru timpul acordat citirii acestui mesaj. Sanatate multa si respect pentru ceea ce faceti.

  • In primul rand nu vad care este legatura intre purtarea ochelarlor si cresterea dioptriei. De ce nu ar mai creste dioptria daca poarta ochelarii?
   Puteti merge la dna dr Doina Dinu, oftalmolog pediatru de exceptie.

 • D-na doctor, am 60 de ani si sunt diagnosticata cu cataracta la ambii ochi.De catva timp vad un punt negru,care urca si coboara in dreptul ochiului stang.De asemenea cand privesc la tv fara ochelari uneori vad dublu.Precizez ca port ochelari si de aproape si de distanta.Ce trebuie sa fac in continuare,mi s-a spus ca nu este urgent sa ma operez de catarcta.Va multumesc mult.

 • Buna ziua, stimata doamna doctor!
  Sufar de strabism divergent latent, dar am vederea normala. As dori sa corectez aceasta problema si va rog, daca ma puteti ajuta cu un tratament sau sa imi spuneti daca trebuie sa ma operez si care ar fi riscurile care implica operatia. Sper din suflet sa primesc raspuns la acest comantariu. Va multumesc!

 • Buna ziua,

  Am fost diagnosticat cu boala Basedow,forma severa, cu exofalmie si strabism. Boala Basedow este acum sub control, in urma tratamentului endocrinologic. As dori sa stiu daca se poate face ceva in privinta problemei oftalmologice?

  Multumesc!

 • Buna ziua,

  In urma cu o luna am consultat o doamna doctor din Brasov.Acestea sunt rezultatele consultului
  ,, OTILITATE OCULARA: htd 12D X8D T.Maddox, Pareza mare oblic OD ”
  Aceasta mi-a recomandat interventia chirurgicala.
  La distanta nu am probleme cu vederea in momentul in care citesc este obositor si deranjant, iar ochiul drept in momentul in care incerc sa privesc spre partea stanga el se misca spre frunte.
  Exista alta solutie pentru tratarea acestuia? Este necesara interventia chirurgicala?

  Multumesc si astept raspunsul dvs.

 • Buna seara,Pe 25 noiembrie sotul meu a ajuns la urgrnte cu dureri de cap,ameteli si ochiul stang deplasat,Can il tine inchis este totul cat de cat normal cand incearca sa-l deschida vede dublu si ameteste.I-au facut TAC unde totul a iesit normal,maine va face un RMN.Daca totul iese normal si aici ce ma sfatuiti?Va multumesc anticipat

 • Bună,De miercuri seara vad dublu la depărtare a fost Tati operat si am stat pe scări pana a fost operat a fost curent si sests de când am ajuns acasa am inceput sa vad dublu la depărtare.Am fost vineri la olftamolog si a zis ca nu am nimic la ochi si ma trimis la neurologie mâine am programare si mie foarte frică. Pe scrisoarea medicală mia scris la diagnostic paralizia celui de-al saselea nerv (abductor)(420-H49.2).Dar acuma dimineață am observat ca in timp ce mi-am băut cafeaua si am fumat iar am văzut dublu.Oare este ceva grav?ca mulțumesc!